4 lutego obchodzimy Światowy Dzień Walki z Rakiem.
Z tej okazji, razem z FundacjaNutricia przypominamy, jak ważne w walce z chorobą jest odpowiednie żywienie.
Czy wiecie, że…
- U 30-85% osób z chorobą nowotworową występują objawy niedożywienia, m.in. utrata masy ciała.
- Aż 70% pacjentów w trakcie leczenia onkologicznego doświadcza zaburzeń odczuwania smaków i zapachów.
- Zmiany w odczuwaniu smaków i zapachów mogą utrzymywać się nawet do roku po zakończonym leczeniu.
Wszystkie niepokojące symptomy (m.in. nieplanowana utrata masy ciała, utrata apetytu, pomijanie posiłków, trudności z przyjmowaniem jedzenia, osłabienie) należy skonsultować z lekarzem, który – w sytuacji gdy dieta pacjenta będzie niewystarczająca do pokrycia jego potrzeb żywieniowych – może zalecić odpowiednie wsparcie żywieniowe.
Więcej wskazówek dla pacjentów onkologicznych i ich opiekunów znajdziecie na stronie www.zywieniemedyczne.pl