Dobry przykład dawany przez rodziców jest najważniejszy w kształtowaniu prawidłowych nawyków żywieniowych u dzieci. Wyrabianie preferencji smakowych dziecka zaczyna się już w łonie matki. To tu dziecko poznaje pierwsze smaki. Drugim ważnym etapem jest wczesne dzieciństwo.
Prawidłowe żywienie dziecka ma wpływ na rozwój np. układu kostnego i nerwowego. Zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia chorób nowotworowych i otyłości w późniejszym wieku.
Dziś w cyklu „Środa z Profilaktyką” jest mowa o kształtowaniu nawyków żywieniowych od najmłodszych lat.
Badania pokazują, że polskie dzieci jedzą za mało warzyw, owoców i przetworów z mleka. Najmłodsi, tuż po skończeniu pierwszego roku życia, piją nadmiernie kolorowe i słodzone napoje.
Czym skorupka za młodu…
„Często się zdarza, że dzieci, tzw. niejadki, dostają pomiędzy posiłkami słodkie napoje i soki, które zawierają przecież cukry i mają wartość kaloryczną. W trakcie rozszerzania diety nie podajemy dzieciom słodkich napojów do picia. Dziecko od najmłodszych lat powinno pić wodę, co najmniej 1-1,5 litra dziennie”. – mówi dr n. med. Monika Kowalczuk-Krystoń z Kliniki Pediatrii, Gastroenterologii, Hepatologii, Żywienia i Alergologii Uniwersyteckiego Dziecięcego Szpitala Klinicznego w Białymstoku.
W przygotowanym materiale ekspert udziela odpowiedzi m.in. na pytania:
- jak żywienie wpływa na rozwój dziecka?
- co to jest i jak pokonać neofobię u dziecka?
- jak postępować z niejadkiem?
- jak namówić dzieci do zdrowego jedzenia?
Film jest dostępny w kanale YouTube Akademia NFZ oraz na FB Akademia NFZ.
Materiały edukacyjne przygotowane w ramach akcji „Środa z Profilaktyką” znajdziesz na:
- kanale YouTube Akademia NFZ,
- Facebooku Akademia NFZ
- oraz na stronie Narodowego Funduszu Zdrowia: https://www.nfz.gov.pl/aktualnosci/aktualnosci-oddzialow/