Czas epidemii, praca i nauka zdalna, ograniczenia w aktywności ruchowej mogły się przyczynić do pogorszenia nastroju, nasilenia stanów lękowych oraz wystąpienia depresji.
Według szacunków Światowej Organizacji Zdrowia, do 2030 roku depresja będzie najczęściej występującą chorobą na świecie. Chorują na nią coraz młodsze osoby, nawet dzieci.
Dieta w profilaktyce i leczeniu depresji
W profilaktyce depresji bardzo ważne jest urozmaicanie codziennego menu. Zbilansowana, racjonalna dieta może znacząco zmniejszyć ryzyko pojawienia się zaburzeń nastroju. Prawidłowe odżywianie wpływa bowiem na poziom serotoniny, zwanej hormonem szczęścia. Im bardziej różnorodna dieta, tym mniejsze ryzyko wystąpienia niedoborów pokarmowych, które mogą nasilać zaburzenia funkcjonowania układu nerwowego. Niekorzystnie na nastrój działa natomiast dieta obfitująca w cukier i tłuszcze trans.
Żywienie wsparciem terapii
Narodowy Fundusz Zdrowia przygotował nowy plan żywieniowy DASH Depresja. Jest już dostępny na bezpłatnym portalu https://diety.nfz.gov.pl. Plany żywieniowe na portalu przygotowane są w oparciu o zasady żywienia diety DASH. To dieta bogata w owoce i warzywa, źródło witamin, składników mineralnych, substancji bioaktywnych wspierających dobre samopoczucie, ponieważ regulują pracę m.in. neuroprzekaźników oraz układu nerwowego.
DASH DEPRESJA to dieta poprawiająca nastrój i niwelująca apatię, jest bogata w kwasy tłuszczowe omega-3, kwas foliowy, witaminę B12, cynk, selen i żelazo. Łatwe w przygotowywaniu, urozmaicone posiłki to wspaniała terapia w redukcji napięć i stresów. Stanowi doskonały element profilaktyki zdrowotnej, zapewniając dobrostan zarówno psychiczny, jak i fizyczny.
Zastosowanie odpowiedniego sposobu żywienia wzmacniającego układ nerwowy może wspierać psychoterapię i farmakologię stosowane w leczeniu depresji.
Jedz zdrowo! Żyj zdrowo!