W Polsce zdiagnozowaną cukrzycę ma ok. 9,1% ludności. Aż 90% zachorowań dotyczy cukrzycy typu 2, której można zapobiegać!
Cukrzyca typu 2 określana jest mianem epidemii XXI wieku. Należy do grupy chorób cywilizacyjnych, czyli determinowanych przez styl życia.
Choroba może nie dawać żadnych objawów przez wiele lat, dlatego ciągle jest zbyt późno rozpoznawana, nierzadko przy okazji zawału serca czy udaru mózgu. Około miliona osób w Polsce nie wie, że choruje na cukrzycę.
„Cukrzyca i otyłość a letnie pokusy” to temat ostatniej „Środy z Profilaktyką” – cyklicznej akcji edukacyjnej Narodowego Funduszu Zdrowia.
Na co możemy sobie pozwolić i jakich błędów żywieniowych nie popełniać?
Owoce, lody, desery, które i ile można zjeść, by cieszyć się zdrowiem bez dodatkowych kilogramów?
Co należy wiedzieć o letnich słodkościach, gdy masz cukrzycę?
Zapraszamy do posłuchania eksperta.
„Właściwie dobrana dieta ma wpływ na leczenie, ale również na prewencję cukrzycy. Ważne by była urozmaicona, pełna warzyw i rozłożona na kilka posiłków” – mówi Ewa Dygaszewicz dietetyk, edukator diabetologiczny.
W przygotowanym materiale filmowym ekspert udziela odpowiedzi m.in. na pytania:
W jaki sposób podwyższony poziom cukru we krwi uszkadza naczynia krwionośne oraz jak komponować posiłki, by nie podjadać, a utrzymać uczucie sytości na dłużej.
Materiały edukacyjne przygotowane w ramach akcji „Środa z Profilaktyką” są dostępne na:
- kanale YouTube Akademia NFZ,
- Facebooku Akademia NFZ
- oraz na stronie Narodowego Funduszu Zdrowia: https://www.nfz.gov.pl/aktualnosci/aktualnosci-oddzialow/