Jesz zdrowo? Dzieci uczą się przez naśladownictwo.

Dobry przykład dawany przez rodziców jest najważniejszy w kształtowaniu prawidłowych nawyków żywieniowych u dzieci. Wyrabianie preferencji smakowych dziecka zaczyna się już w łonie matki. To tu dziecko poznaje pierwsze smaki. Drugim ważnym etapem jest wczesne dzieciństwo.

Prawidłowe żywienie dziecka ma wpływ na rozwój np. układu kostnego i nerwowego. Zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia chorób nowotworowych i otyłości w późniejszym wieku.

Dziś w cyklu „Środa z Profilaktyką” jest mowa o kształtowaniu nawyków żywieniowych od najmłodszych lat.

Badania pokazują, że polskie dzieci jedzą za mało warzyw, owoców i przetworów z mleka. Najmłodsi, tuż po skończeniu pierwszego roku życia, piją nadmiernie kolorowe i słodzone napoje.

Czym skorupka za młodu…

„Często się zdarza, że dzieci, tzw. niejadki, dostają pomiędzy posiłkami słodkie napoje i soki, które zawierają przecież cukry i mają wartość kaloryczną. W trakcie rozszerzania diety nie podajemy dzieciom słodkich napojów do picia. Dziecko od najmłodszych lat powinno pić wodę, co najmniej 1-1,5 litra dziennie”. – mówi dr n. med. Monika Kowalczuk-Krystoń z Kliniki Pediatrii, Gastroenterologii, Hepatologii, Żywienia i Alergologii Uniwersyteckiego Dziecięcego Szpitala Klinicznego w Białymstoku.

W przygotowanym materiale ekspert udziela odpowiedzi m.in. na pytania:

  • jak żywienie wpływa na rozwój dziecka?
  • co to jest i jak pokonać neofobię u dziecka?
  • jak postępować z niejadkiem?
  • jak namówić dzieci do zdrowego jedzenia?

 

Film jest dostępny w kanale YouTube Akademia NFZ oraz na FB Akademia NFZ .

Materiały edukacyjne przygotowane w ramach akcji „Środa z Profilaktyką” znajdziesz na: